Amerikan firması Joseph Company International, dünyanın ilk kendinden soğutmalı içecek kutusunu lisanslandırılmış teknolojisiyle piyasaya sürmeye başlıyor. Ürünün adı West Coast Chill ve bir enerji içeceği. NASA tarafından bile test edilmiş ve buzluğa olan ihtiyacı ortadan kaldıran ürün, firmanın söylediğine göre şimdiye kadar çoktan dünyanın iki lider perakendecisinin ilgisini bile çekmiş.
EPA Stratospheric “Mikrosoğutucu Teknolojisi” ödülünün de sahibi olan içecek, Joseph Company tarafından geliştirilip patenti alınmış ve lisanslandırılmış; firmanın sahibi Bay Joseph, firmasının bu teknoloji üzerinde uzmanlaşmasının 19 yılın üzerinde bir zaman aldığını söyledi:
"Herkes çok heycanlı; çünkü eğer sızdıran donduruculardan ve buzluklu satış makinelerinden kurtulmayı başarırsak ve soğuk bir kutuyu hiçbir buz ,dondurucu ya da enerji kullanmadan elde edebilirsek ,o zaman bu büyük bir artı olacak.”
Peki nasıl çalışıyor?
Kutunun içine bir ısı değişim ünitesi eklenmiş. Onun içinde ise organik, yenilenebilir bitki kayanağından elde edilmiş aktif halde karbon bulunuyor (hindistan cevizi kabuğundan yapılmış). Isı değişim ünitesi, karbondioksit gazını 10 bar'lık basıçta aktif haldeki karbonlara emiyor. Kutunun üzerindeki düğmeye basılınca, ısı değişim ünitesi içerisindeki kapakçık mekanizması aktif hale gelip atmosfer (1bar) ve ısı değişim ünitesi (10 bar) arasında bir basınç farkı oluşuyor. Ardından yüksek basınçta aktif haldeki karbonlara absorbe edilmiş karbondioksit atmosfere buharlaşmaya başlıyor. Aktif karbondan gazın bırakım sürecinde, bir ısı düşüşü gerçekleşiyor; bunun sebebi, içeceğin, ısı değişim ünitesinin dış yüzeyi ile termal temasta olması. Karbondioksit gazı basıncı düştükçe, atmosfere buharlaşmak için içeceğin ısısını kullanıyor; böylece içeceğin ısısı üç dakikalık bir süre zarfında 30 C'lık bir düşüşe uğruyor.
Dışarıdan hiçbir enerji kaynağına ihtiyaç duymayan sistem, kullanışlı olmasının yanında, diğer markaların önceki denemelerindeki gibi doğaya seragazı salmaması ve tamamıyla doğa dostu olması ile farkını ortaya koyuyor. Gelecekte birçok alanda yaygınlaşması kaçınılmaz olan bu teknolojiyle belki de içeceklerimiz dışında birçok yiyecek buzluklara muhtaç olmayacak ve enerjiyi daha verimli kullanma adına büyük adımlar atabileceğiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder